Klouzek: Houba se slizkým kloboukem, ale výbornou chutí. Vyzkoušejte recepty 3x jinak

Klouzek: Houba se slizkým kloboukem, ale výbornou chutí. Vyzkoušejte recepty 3x jinak

Některá jména hub mykologové vybrali opravdu trefně. Klouzek dělá svému jménu čest – jeho hlava je ve vlhkých dnech pokrytá vrstvou klouzavého slizu, a i po tepelné úpravě houba v puse klouže po zubech. Právě tyto vlastnosti některé houbaře od sběru klouzků odrazují, je to ale velká škoda. Klouzci jsou výborným doplňkem jídel, a navíc mají celou řadu pozitivních účinků na lidské zdraví.

Čtěte také:

Bedla vysoká patří mezi nejoblíbenější české houby! V lese ji najdete až do konce října

Taxonomie

Klouzek patří do čeledi slizákovitých hub, tyto houby symbioticky žijí u jehličnatých stromů. S žádným druhem klouzků nemůžete šlápnout vedle, všechny bez výjimky jsou totiž jedlé. Pravděpodobnost, že si klouzek spletete s jiným nebezpečným druhem houby, je opravdu velmi malá. Mezi nejznámější klouzky patří klouzek obecný nebo klouzek zrnitý, které rostou zejména v blízkosti borovic. V českých lesích najdete i hojnou zásobu klouzků sličných či modřínových, které upoutají vaši pozornost svítivou žlutooranžovou barvou. Štěstí můžete mít také na klouzek kravský, bílý nebo peprný a seznam klouzků tím zdaleka nekončí. Některé druhy této houby jsou dokonce chráněné, šance, že na ně narazíte ale není příliš velká.

Kam na houby?

Klouzky si nemůžete splést, zejména ve vlhkém počasí je jejich klobouk pokryt vrstvou slizu, na který se mohou lepit různé nečistoty, a i za sucha bývá klouzek lesklý. Slizkou vrstvu můžete jednoduše odstranit seškrábnutím nožíkem. Doporučuje se klouzky ukládat do košíku odděleně, aby se ostatní houby neznečistily. K tomu výborně poslouží třeba prázdný papírový pytlík od cukru. Nejznámější klouzek obecný má krátkou nožku s tmavě zbarveným spodkem prstenu a tmavě hnědý klobouk, který v mládí bývá kulovitý a postupně se zplošťuje. Klobouk klouzku sličného je zbarvený do žluta až žlutooranžova.

Kam na houby vyrazit? Klouzky najdete u kořenů jehličnatých stromů, klouzek obecný si hoví pod borovicemi, zatímco klouzek sličný dává přednost modřínům. První hlavičky klouzků se objevují v květnu a poslední jedinci opouštějí houbový svět v průběhu října. Všechny druhy klouzků vrůstají ve vlnách a většinou jich najdete hned několik najednou, pokud na ně natrefíte, hned budete mít plný košík. Věděli jste, že každá houba má dané, kde roste? Přečtěte si náš článek, kam na houby.

Klouzek pro vaše zdraví?

Nenechte se odradit slizkým vzezřením klouzku, kromě toho, že výborně chutná, má klouzek i přínos pro vaše zdraví. Klouzek má prokázané antioxidační, antimikrobiální a protirakovinné účinky. Proti rakovině působí zejména látka zvaná suillin a několik dalších tetraprenylfenolů příbuzných suillinu, které klouzek obsahuje. Konkrétně suillin účinně působí proti buňkám rakoviny nosohltanu a broncho–plicnímu karcinomu. To ale není vše, biochemické analýza klouzku obecného a zrnitého odhalily celkem 19 volných aminokyselin, 28 druhů mastných kyselin a organické kyseliny, což příznivě preventivně ovlivňuje lidské zdraví.

Klouzek (3)

Klouzek a úprava: Houby musíte vždy zbavit slizu

Klouzek je chutná a dobře stravitelná houba, hodí se do všech houbových pokrmů. Vyžaduje však speciální zacházení, než ho začnete připravovat k jídlu. Klouzek nejprve musíte nožíkem zbavit slizké vrstvy, na pomoc si můžete vzít i hadřík. U starších kusů můžete přímo sloupnout vrchní vrstvu klobouku. Pokud klouzky sušíte, nebuďte překvapeni, když neseschnou úplně, dužina klouzků je totiž vysoce viskózní. Tato vlastnost klouzků se pak odráží i při jejich tepelné úpravě, klouzky si zachovávají svou klouzavou konzistenci. To mnoho houbařů ocení, ale některým to může vadit. Zajímá vás, jak klouzka uchovat na později? Přečtěte si náš článek - jak na zpracování hub

Klouzek recepty

Klouzek se hodí do klasických smaženic, připravit ho můžete i v trojobalu nebo v omáčce, výborně se doplňuje i s masovými pokrmy. Opravdovým gurmánským zážitkem je klouzek uzený, běžně se také nakládá do octa a jiných sladkokyselých nálevů. Z dlouhého seznamu receptů jsme pro vás vybrali tři, které rozhodně nezklamou – kulajda s houbami a koprem, roštěná na houbách i houbové karbanátky si jistě najdou místo ve vaší kuchyni.

Kulajda s houbami a koprem

Kulajda patří k tradičním pokrmům české kuchyně a pokud ji oživíte přidáním klouzku, budou vaše chuťové buňky více než spokojené. Kluzká konzistence klouzku se totiž k chuti kopru hodí dokonale.

Ingredience:

  • 2 lžíce octa
  • 2 lístky bobkového listu
  • hladká mouka
  • 4 vejce
  • 1 hrnek kysané smetany
  • 6 ks brambor
  • hrst klouzků
  • kmín
  • sekaný kopr
  • nové koření

Kulajda s houbami a koprem - postup:

Nejprve očistěte a pokrájejte klouzky na větší kousky (můžete použít i houby sušené, které alespoň hodinu před vařením nechte odstát v nádobě s horkou vodou, aby změkly). Brambory nakrájejte na kostičky s houbami povařte v osolené vodě společně s kmínem, novým kořením, pepřem a bobkovým listem. Když jsou brambory měkké, přilijte smetanu s rozkvedlanou moukou a krátce povařte. Následně přidejte nasekaný kopr a dochuťte octem a solí. Na závěr do polévky rozklepněte čerstvá vejce, která v polévce nerozmíchané vařte tři minuty mírným varem, poté ještě nechejte dojít pět minut mimo vařič. Chcete-li aby se vám zastřené vejce do polévky s jistotou povedlo, můžete jej připravit i zvlášť v osolené vodě s octem a do kulajdy přidat až na závěr. Kulajda s houbami a koprem chutná výborně s čerstvým chlebem.

Klouzek (1)

Roštěná na houbách

Kombinace maso – houby patří k tomu nejlepšímu, co česká kuchyně nabízí. Roštěná na houbách potěší především milovníky tradičních pokrmů.

Ingredience:

  • ¾ kg hovězí roštěné
  • 1 ks cibule
  • 6 větších klouzků
  • 1 l vývaru nebo vlažné vody
  • kmín drcený
  • pepř
  • sůl
  • olej
  • hladká mouka

Roštěná na houbách - postup:

Najemno nakrájejte cibuli, klouzky očistěte a nakrájejte na plátky. Hovězí roštěnou zbavte šlach a tuku a nakrájejte na plátky silné asi 1,5 cm. Jemně je naklepejte (paličkou nebo pěstí), osolte a opepřete. Masové plátky zprudka orestujte (asi 1,5 minuty na každé straně), aby se zatáhly a vložte je do mísy. V masovém výpeku orestujte dozlatova cibuli, poté přidejte nakrájené klouzky a podle chuti i drcený kmín. Restujte několik minut. Poté přidejte maso i se šťávou, kterou pustilo, a zalijte vývarem. Z mouky a oleje připravte jíšku, kterou následně omáčku zahustěte. Je lepší, pokud do omáčky přidáte jíšku již vychladlou, máte tak jistotu, že se v omáčce nevytvoří žmolky. Obsah hrnce nechte povařit asi 20 až 30 minut, dokud maso nebude křehké. Roštěná na houbách skvěle chutná s bramborovým knedlíkem, rýží nebo s pečenými brambory.

Houbové karbanátky

Rychlé houbové karbanátky potěší milovníky hub i vegetariány, připravují se totiž bez masa. Jejich příprava je opravdu snadná.

Ingredience:

  • 1 rohlík
  • 1 cibule
  • slunečnicový olej
  • sůl, česnek
  • čerství klouzci
  • 1 vejce
  • majoránka
  • strouhanka
  • pepř
  • mléko

Houbové karbanátky - postup:

Nejprve rohlík rozlámejte a zalijte mlékem, aby změknul. Najemno nakrájenou cibulku osmažte dozlatova a přidejte jemně nakrájené houby. Přilejte vodu a nechte dusit, dokud nebudou houby úplně měkké. Směs ochuťte solí, pepřem, majoránkou a česnekem. Přimíchejte rohlík, vejce a podle potřeby zahustěte strouhankou. Dlaněmi vytvarujte placičky, které obalte ve strouhance. Na závěr houbové karbanátky usmažte a podávejte s bramborovou kaší nebo vařenými brambory.

Houbové karbanátky z klouzka

VELKÝ HOUBOVÝ SERIÁL

Přečtěte si i ostatní díly našeho velkého houbového seriálu. 

  1. díl: HŘIB KOVÁŘ - Neoblíbenější česká houba
  2. díl: SMRŽ - Netradiční pochoutka
  3. díl: BEDLA VYSOKÁ - Oblíbená česká klasika
  4. díl: VÁCLAVKY - Nejlepší houbový guláš
  5. díl: KLOUZEK: Slizká, ale chutná houba
  6. díl: RYZEC - Houba s vytékajícím mlékem
  7. díl: PÝCHAVKA - Houba, kterou si nespletete
  8. díl: ŽAMPIONY: Nejprodávanější houba  
  9. díl: ČIRŮVKA: Velmi chutná květnová houba
  10. díl: MODRÁK: Modrající hřiby, které chutnají
  11. díl: KOLODĚJ: Fascinující modrák
  12. díl: HŘIB SATAN: Nebezpečně jedovatá houba
  13. díl: LIŠKY: Houby oblíbené v italské kuchyni 
  14. díl: MUCHOMŮRKA RŮŽOVKA: Výtečná jedlá houba
  15. díl: KŘEMENÁČ: Nejvyhledávanější houba
  16. díl: HŘIB SMRKOVÝ: Nejoblíbenější houba
  17. díl: KOZÁK: Houba vyskytující se pod břízami
  18. díl: HLÍVA ÚSTŘIČNÁ - Léčivá houba na imunitu
  19. díl: JIDÁŠOVO UCHO - Exotická křupavá houba
  20. díl: HŘIB DUBOVÝ - Skvost houbařského košíku
  21. díl: HŘIB ŽLUTOMASÝ - Lidově hřib babka


Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PÁTEK 20. 06. 2025
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
SOBOTA 21. 06. 2025
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
NEDĚLE 22. 06. 2025
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 06. 2025
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 06. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 06. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích, dnes je novoluní. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch vám…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 06. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
HANAGRAIN J.T.J. s.r.o.: partner pro obchod se zemědělskými komoditami
Společnost HANAGRAIN J.T.J. s.r.o. se již od roku 1991…

Závislost na cukru: Sladké pokušení, které nám ubližuje

Závislost na cukru je stejně špatná, jako každá jiná závislost na čemkoliv. Jinak - ta hysterie kolem škodlivo...

Význam run v runové magii

"25. Runa YR/Wyrd (prázdná runa)" je novodobý koncept. To co tato "runa" reprezentuje, je již obsaženo v runě ...

Máte nadpřirozené schopnosti?

Každý má "nadpřirozené" schopnosti (telepatie, jasnozřivost, AP atd). Akorát jsou v latentním stavu. V podstat...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

OKAMŽITÉ NEBANKOVNÍ PŮJČKY, Dobrý den, jmenuji se JIŘÍ JAROŠ a jsem poctivý soukro...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

OKAMŽITÉ NEBANKOVNÍ PŮJČKY, Dobrý den, jmenuji se JIŘÍ JAROŠ a jsem poctivý soukro...

rychlá legitimní půjčka od soukromé osoby

Dobrý den, byli jste na mnoha místech podvedeni a tentokrát hledáte čestného člověka, k...
Zobrazit všechna témata

MHA studium je cesta k modernímu řízení zdravotní péče

V oblasti profesního vzdělávání zdravotníků se stále silněji prosazuje trend, který propojuje medicínu s řízením, tím je MHA studium. Tento specializovaný formát vzdělávání reaguje na rostoucí potřebu profesion...

Single dovolená jako cesta za svobodou, sebepoznáním a možná i láskou

Cestování bez partnera neboli single dovolená zažívá v posledních letech obrovský boom. Stále více lidí po celém světě objevuje kouzlo nezávislého cestování, ať už kvůli touze po svobodě, osobnímu růstu nebo po...

Objevte tajemná zákoutí Ústeckého kraje

Ústecký kraj patří v rámci turismu dosud k poněkud přehlíženým lokalitám. Avšak zcela neprávem, nabízí totiž celou řadu zajímavých míst. Kam se vydat?

Nekupujte vlhčené ubrousky pro děti. Vyrobte si je sami doma

Vlhčené ubrousky jsou běžnou součástí výbavy každé maminky. Ale víte, co všechno obsahují? Mnohé komerční ubrousky v sobě skrývají chemické látky, které mohou dráždit citlivou dětskou pokožku a vyvolat alergick...

Wellbeing není trend, ale potřeba. Naučte se žít lépe

O pojmu wellbeing jste už možná někde slyšeli. Neskrývá se za ním nic sofistikovaného – jde prakticky o stav, kdy člověk nebo společnost prožívá pozitivní emoce, spokojenost, smysluplnost a dobré fungování v rů...

Osvěžující káva: 5 nápadů, jak si užít letní chladivé kávové dobroty

Káva a léto? Skvělá kombinace! Není nic lepšího než si dopřát chladivou kávovou vzpruhu, když teploměr šplhá vzhůru. Ať už jste fanoušci ledové kávy, zmrzliny s kapkou espressa nebo se nebojíte trochu experimen...

Základní škola se podílí na formování osobnosti dětí: Jak vybrat tu nejlepší?

Vzdělání patří k tomu nejdůležitějšímu, co můžeme svým potomkům předat. Jak vybrat tu nejlepší školu? Jaké hodnoty dnes rodiče od konkrétní vzdělávací instituce očekávají?

Tantrická masáž pomáhá léčit, uvolňovat i objevovat nové dimenze prožitku

Tantrická masáž je v posledních letech fenoménem. Její pověst je však často zahalena tajemstvím, opředená mýty a zatížena předsudky. Zatímco pro některé představuje cestu k hlubokému sebepoznání a vnitřnímu léč...

Dárky ke Dni matek: Originální handmade nápady i krásné jarní ozdoby

Den matek je ideální čas potěšit maminku něčím od originálním, přímo od srdce. Místo běžného dárku zkuste něco vlastnoručně vyrobeného, homemade – třeba květinový věnec, malovaný hrneček nebo voňavé mýdlo. Ručn...

Dopaminový detox: Trend, který slibuje restart mysli. Opravdu to funguje?

Digitální detox, půsty od cukru nebo kávové očisty – wellness svět si zkrátka zakládá na očistách. Nejnovějším trendem je však tzv. dopaminový detox. Ten láká na zlepšení koncentrace, návrat motivace i větší em...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Nejčastější paraziti u psů: Jak je rozpoznat, léčit a účinně jim předcházet

Paraziti u psů nejsou žádnou výjimkou. Tito domácí mazlíčci jsou totiž během venčení denně vystaveni půdě, trávě nebo vodě, kde může číhat nebezpečí. Zjistěte, s jakými nejčastějšími „vetřelci“ se můžete setkat...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.