Ryzec poznáte podle vytékajícího mléka. Barva tekutiny napoví, zda je ryzec jedlý

Ryzec poznáte podle vytékajícího mléka. Barva tekutiny napoví, zda je ryzec jedlý

Pokud patříte mezi laické houbaře, kteří se ze strachu z otravy raději vyhýbají všemu, co není pravák nebo bedla, ryzce se rozhodně bát nemusíte. Jedlé a nejedlé druhy této naoranžovělé houby odlišíte velice snadno – ryzce s mlékem bílým jsou až na výjimky nejedlé, na ryzcích s oranžovým až červeným mlékem si naopak výborně pochutnáte. Ryzec má pikantní osobitou chuť a v kuchyni z něj vykouzlíte hotové zázraky.

Čtěte také:

Václavky jsou jedovaté, přesto je ale jíme! Naučte se václavky chutně připravit

V lesích můžeme najít 80 druhů ryzců

Ryzec patří do čeledi holubinkovitých hub. Na našem území najdeme přibližně 80 druhů ryzců, většina z nich není jedlých. Nemusíte se ale bát otravy, spíš než bolesti břicha vám nejedlé ryzce zkřiví pusu svou hořkou chutí. Od šedesátých let došlo k velkému úbytku ryzců v českých lesích, ale v posledních letech se objevují čím dál častěji. Zajímá vás víc? Přečtěte si náš ATLAS HUB.

Druhy jedlých ryzců

Nejčastěji narazíte na ryzec pravý s vyklenutým rezavým až cihlově červeným kloboukem, který může být velký v průměru až 20 cm. Jeho mléko je oranžově červené, po delší době zelená a má pikantní chuť. Třeň je válcovitý, nejprve plný, ale později se stává dutým, barvu má světle oranžovou s tmavými skvrnami.

Velmi podobný je ryzec smrkový. Jeho klobouk je menší (maximálně 10 cm v průměru) s červenavě oranžovou barvou. Mléko je také oranžově červené, zelenající a s pikantní chutí.

Známý a hojně vyskytující se je i ryzec osmahlý. Velikostí a tvarem se podobá ryzci smrkovému, jeho klobouk má ale šedozelený nádech. Jeho mléko je oranžové a zbarvuje se do vínově červené.

V českých lesích můžete z jedlých ryzců s oranžovým mlékem najít i ryzec lososový, ryzec krvavomléčný nebo ryzec polokrvavý. Ryzce s oranžovým mlékem jsou všechny jedlé a běžní laičtí houbaři je nerozlišují. Z jedlých ryzců s bílým mlékem stojí za zmínku výborný ryzec syrovinka. Vzhledově je podobný ostatním ryzcům, jeho lupeny a mléko jsou ale bílé, na vzduchu šednoucí. Pro běžné houbaře může být těžké ho rozlišit od ostatních nejedlých druhů ryzce.

Kde a kdy hledat?

Ryzce rostou obecně od konce léta až do října, doba výskytu jednotlivých hub se liší. Ryzec pravý roste od konce srpna do října na travnatých místech pod borovicemi. Ryzec smrkový můžete sbírat až do listopadu po smrky, nejčastěji ho najdete v mladých mechatých smrčinách. Ryzci osmahlému se daří do listopadu pod borovicemi na vlhčích místech. Ryzec syrovinka se v případě dobrého počasí objevuje už v červnu a najdete ho ve všech typech lesů, nejčastěji pod borovicemi.

Ryzec (3)

Léčebné účinky ryzců

Ryzec není jen chutnou houbou, podpoří i vaše zdraví. Již v minulosti se využíval v lidovém léčitelství, později se z jeho plodnic podařilo vědcům izolovat antibiotikum, které pomáhá v boji proti tuberkulóze. Jaké léčebné účinky má ryzec v kuchyni? Většina ryzců má protirakovinotvorné účinky, působí protizánětlivě a podporují imunitu. Při pochutnávání si na pokrmu z ryzců tak můžete mít i dobrý pocit, že děláte něco dobrého pro vaše zdraví.

Ryzec recepty – jak ryzce upravovat?

Ryzec je jednou z nejchutnějších hub, zkušení houbaři si ho cení pro jeho výraznou, kořeněnou chuť. Ryzec je zároveň velmi konzistentní a pevná houba ani po tepelné úpravě se nerozpadá, bude se vám s ním dobře pracovat. V syrovém stavu chutná většina ryzců spíš svíravě a ostře, po tepelné úpravě se ale mění v pochoutku. Výjimkou je ryzec syrovinka, který se dá konzumovat i syrový.

Využití ryzce v kuchyni se tak trošku liší od úpravy běžných druhů jedlých hub. Pokud byste ryzce dali do smaženice, úplně by přebil chuť ostatních hub. Ryzec proto nejlépe vynikne v sólové úpravě, výborně chutná jednoduše usmažený na sádle nebo naložený v octě. Dokud nezačne opravdové podzimní počasí, můžete si na zahradě ryzce opéct na ohni tak, jak to dělali v minulosti pastevci. Jednoduše ryzce napíchněte na klacek se slaninou a cibulí a opékejte. Vyzkoušet ale můžete i některý z následujících receptů, které dají vyniknout osobité chuti ryzců. Jak ryzce uchovat na později? Přečtěte si náš článek o zpracování hub

Ryzec recepty

Ryzec v octě (Nakládané ryzce)

Ryzec v octě je jednou z kombinací, která ryzci prospívá nejvíc. Dokonale totiž vynikne jeho osobitá pikantní chuť. Nakládané ryzce pro vás budou takovou malou vzpomínkou na podzim a když vás na ně popadne chuť snadno si je dopřejete po celý rok.

Ingredience na nálev:

  • 250 ml octa
  • 750 ml vody
  • 1 lžíce soli
  • 120 g krupicového cukru
  • 1 kulička pepře
  • 7 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 1 vrchovatá lžička hořčičného semínka

Do sklenice k houbám:

  • kolečka mrkve
  • proužky červené papriky
  • kolečka cibule
  • snítka kopru

Ryzec v octě - postup:

Nejprve si připravte ryzce. Houby očistěte a pokud jsou moc velké, nakrájejte je. Povařte je 5- 10 min v hrnci s osolenou vodou (na 1 litr asi 1 polévková lžíce soli), aby změkly. Houby následně sceďte, propláchněte studenou vodou a urovnejte do připravených zavařovacích sklenic. Mezitím si již můžete připravovat nálev – jednoduše svařte všechny uvedené suroviny. Do sklenic k ryzcům nálev rovnoměrně rozlijte i s kořením, do sklenic přidejte i zeleninu. Sklenice uzavřete víčky a sterilujte 25-30 minut při teplotě 90 stupňů.

Ryzec (1)

Polévka z ryzců

Polévka z ryzců ve starých kuchařkách nese pojmenování falešná račí polévka a osloví vás nezaměnitelnou jemnou a zároveň pikantní chutí. Polévka z ryzců je navíc opravdu snadná na přípravu.

Ingredience:

  • 600 g čerstvých ryzců
  • 100 g zelených fazolek
  • 1,5 l hovězího vývaru
  • hladká mouka
  • petrželka
  • máslo
  • pepř
  • sůl

Polévka z ryzců - postup:

Ryzce očistěte a nakrájejte na plátky, poté je na rozehřátém másle poduste do měkka. Ryzce zaprašte moukou a až směs lehounce zrůžoví, podlívejte pomalu hovězím vývarem. Vše společně povařte, aby polévka zhoustla. Zelené fazolky mezitím nakrájejte a poduste na másle s nasekanou petrželkou. Fazolky přidejte do polévky, dochuťte pepřem a solí a podávejte. Polévka z ryzců skvěle chutná s bílým pečivem.

Guláš z ryzců

Guláš z ryzců je dokonalý zvláště v sychravých podzimních dnech. Zahřeje, zasytí, a hlavně potěší svou výraznou chutí.

Ingredience:

  • 2 ks cibule
  • 200 g ryzců
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky majoránky
  • 1 l vývaru
  • sůl
  • špetka mletého nového koření
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • špetka pepře
  • 2 lžíce sladké papriky
  • sádlo

Guláš z ryzců - postup:

Cibuli nakrájejte nadrobno, očistěte ryzce a také je nakrájejte na malé kousky. Cibuli osmažte na sádle a jakmile zhnědne přidejte nakrájené houby. Chvíli restujte a pak obsah hrnce zasypte paprikou a kmínem, zamíchejte a zalijte vývarem. Vařte, dokud houby nezměknou. Poté přidejte nové koření, prolisovaný česnek a dochuťte solí a pepřem. Povařte a guláš zahustěte jíškou, kterou připravíte ze sádla a hladké mouky. Úplně na konec přidejte majoránku a guláš z ryzců už dále nevařte, aby majoránka neztratila chuť. Nejlépe guláš z ryzců chutná s čerstvým chlebem. 

VELKÝ HOUBOVÝ SERIÁL

Přečtěte si i ostatní díly našeho velkého houbového seriálu. 

  1. díl: HŘIB KOVÁŘ - Neoblíbenější česká houba
  2. díl: SMRŽ - Netradiční pochoutka
  3. díl: BEDLA VYSOKÁ - Oblíbená česká klasika
  4. díl: VÁCLAVKY - Nejlepší houbový guláš
  5. díl: KLOUZEK: Slizká, ale chutná houba
  6. díl: RYZEC - Houba s vytékajícím mlékem
  7. díl: PÝCHAVKA - Houba, kterou si nespletete
  8. díl: ŽAMPIONY: Nejprodávanější houba  
  9. díl: ČIRŮVKA: Velmi chutná květnová houba
  10. díl: MODRÁK: Modrající hřiby, které chutnají
  11. díl: KOLODĚJ: Fascinující modrák
  12. díl: HŘIB SATAN: Nebezpečně jedovatá houba
  13. díl: LIŠKY: Houby oblíbené v italské kuchyni 
  14. díl: MUCHOMŮRKA RŮŽOVKA: Výtečná jedlá houba
  15. díl: KŘEMENÁČ: Nejvyhledávanější houba
  16. díl: HŘIB SMRKOVÝ: Nejoblíbenější houba
  17. díl: KOZÁK: Houba vyskytující se pod břízami
  18. díl: HLÍVA ÚSTŘIČNÁ - Léčivá houba na imunitu
  19. díl: JIDÁŠOVO UCHO - Exotická křupavá houba
  20. díl: HŘIB DUBOVÝ - Skvost houbařského košíku
  21. díl: HŘIB ŽLUTOMASÝ - Lidově hřib babka


Diskuse k článku

  • Jirka Král

    11:02 12. 9. 2019 0
    Jak chutná ryzec? Nikdy jsem ho nejedl, děkuji
  • Zpeněžto.cz

    22:24 4. 11. 2017 -1
    Neváhej a prodej to ještě dnes s čuníkem!

    https://zpenezto.cz

    www.zpenezto.cz

Lunární kalendář

STŘEDA 06. 08. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v přibývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť a nehty, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes…
více o tomto dni
ČTVRTEK 07. 08. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v přibývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť a nehty, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes…
více o tomto dni
PÁTEK 08. 08. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v přibývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť a nehty, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes…
více o tomto dni
SOBOTA 09. 08. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře, dnes je úplněk. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Navštivte dnes…
více o tomto dni
NEDĚLE 10. 08. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 11. 08. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 12. 08. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
HANAGRAIN J.T.J. s.r.o.: partner pro obchod se zemědělskými komoditami
Společnost HANAGRAIN J.T.J. s.r.o. se již od roku 1991…

Adopce - ano nebo ne?

Dobrý den, jmenuji se Fastova, poctivá soukromá věřitelka poskytující rychlé půjčky do 1 hodiny. Potřebujete p...

Jak se naučit znakovou řeč? Online výuka i kurz to vyřeší.

Výraz Znaková řeč se nepoužívá a je špatně, to by měl někdo kdo píše o tomto tématu vědět.
Znakový systém ne...

Výroba slaměných ozdob je snadná. Udělejte si slaměné ozdoby jako za starých časů

Je to moc krásná práce, zajímá mě jak a čím bych udělala větrací dírky do slamáku, aby byl vzdušnější. Mohli b...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Stejně jako mnoho jiných lidí, i já vřele děkuji Dr. Dr. Ogugu za jeho pomoc a řešení mých problémů. Byla jsem...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

půjčka zdarma bez podvodu platná

Ponuka pôžičky pre každéh Ponúka pôžičku peňazí medzi jednotlivcami vážne Pôži...

půjčka zdarma bez podvodu platná

Ponuka pôžičky pre každéh Ponúka pôžičku peňazí medzi jednotlivcami vážne Pôži...

půjčka zdarma bez podvodu platná

Ponuka pôžičky pre každéh Ponúka pôžičku peňazí medzi jednotlivcami vážne Pôži...
Zobrazit všechna témata

Letní péče o vlasy a pravidla pro správné mytí vlasů

Slunce, vítr, slaná voda i časté mytí – v létě dáváme vlasům pořádně zabrat, je pro ně rozhodně zatěžkávacím obdobím. Zatímco pokožku si chráníme opalovacími krémy, vlasy často necháváme napospas živlům. Výsled...

Jak se zbavit plevele bez použití chemických přípravků?

Letní měsíce přejí růstu zahradních rostlin, ale stejně tak se daří i nežádoucím návštěvníkům – plevelu. Ten se dokáže rychle rozrůst a konkuruje užitečným rostlinám o vodu, živiny i prostor. Pokud se mu chcete...

Cestování s malými dětmi: Tipy na zvládnutí dlouhých cest bez stresu

Cestování s dětmi může být náročnější, ale s dobrou přípravou je zvládnutelné, i když jde o delší vzdálenosti. Klíčem je plánování, respekt k tempu dítěte a dále pak drobnosti, které usnadní průběh celé cesty. ...

Co dělat v létě místo nekonečného scrollování

Léto by mělo patřit slunci, klidu a chvílím, které si skutečně užijete, ne trávit hodiny na telefonu. Pokud máte pocit, že vás obrazovky pomalu pohlcují, zkuste se na chvíli odpojit. Přinášíme pět tipů, co děla...

Recepty ze sušených rajčat 10x jinak aneb Zpestřete si svůj letní jídelníček

Recepty ze sušených rajčat si nelze nezamilovat. Sušená rajčata totiž mají nejen výraznou sladkokyselou chuť, ale i univerzální využití. Hodí se do těstovin, salátů, pomazánek, pečiva nebo k masu, kterému dodaj...

Psychologie barev aneb Jak nás barvy každý den ovlivňují?

Barvy nás obklopují všude kolem a ovlivňují naše emoce, nálady i rozhodování. Znáte sílu, kterou mají barvy v našem životě? Psychologie barev se zabývá tím, jak jednotlivé odstíny působí na lidskou psychiku a p...

Základní škola se podílí na formování osobnosti dětí: Jak vybrat tu nejlepší?

Vzdělání patří k tomu nejdůležitějšímu, co můžeme svým potomkům předat. Jak vybrat tu nejlepší školu? Jaké hodnoty dnes rodiče od konkrétní vzdělávací instituce očekávají?

Wellness doma? Vířivka na terase je trend, který si zamilujete

Vířivka na terase nabízí jedinečný způsob, jak doma povýšit relaxaci na novou úroveň. Ať už toužíte po sólo odpočinku pod širým nebem nebo wellness večeru s partnerem, tento typ venkovního relaxačního prvku si ...

Dárky ke Dni matek: Originální handmade nápady i krásné jarní ozdoby

Den matek je ideální čas potěšit maminku něčím od originálním, přímo od srdce. Místo běžného dárku zkuste něco vlastnoručně vyrobeného, homemade – třeba květinový věnec, malovaný hrneček nebo voňavé mýdlo. Ručn...

Síla ranní rutiny: jak začít den s energií, dobrou náladou a jasnou myslí?

Ráno dělá den – tohle rčení platí víc, než si mnozí připouštíme. Ranní rutina není jen módní pojem ze sociálních sítí, ale funkční nástroj, který ovlivňuje naši produktivitu, náladu i zdraví. Jakmile si vytvoří...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Co dělat když vám přes cestu vběhne srna

Napadlo vás někdy, co dělat, když potkáte toulavého psa, kočku nebo divoké zvíře? V tomhle článku zjistíte, proč je odchyt zvířat a zvěře důležitý, jak to celé funguje a proč je lepší zavolat odborníka, než ris...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Co na štípance od hmyzu? Tyto babské rady vám mohou pomoci

Pokud přemýšlíte, co na štípance od hmyzu, možná najdete účinnou pomoc přímo ve svých kuchyňských zásobách. Někdy stačí obyčejná cibule, ocet nebo kostka ledu, babské rady totiž často fungují překvapivě dobře. ...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.