Hřib žlutomasý neboli hřib babka – sběr zvládnete i jako houbařský začátečník

Hřib žlutomasý neboli hřib babka – sběr zvládnete i jako houbařský začátečník

Hřib žlutomasý zvaný také hřib babka patří k nejčastěji sbíraným houbám u nás. Milovníci pravých hřibů jej sice považují za méně hodnotný. Jiní houbaři jej ale naopak preferují, protože v případě záměny s jinou houbou se jedná pouze o houby jedlé, a tím pádem je jeho sběr docela bezpečný. Hřib babka se hodí téměř do každého jídla, kam běžně dáváte houby – vhodnými recepty se můžete také inspirovat na konci článku.

Čtěte také:

Atlas hub

Hřib žlutomasý – taxonomie

  • Říše – houby (Fungi)
  • Oddělení – houby stopkovýtrusné (Basidiomycota)
  • Třída – Agaricomycetes
  • Pododdělení – Agaricomycotina
  • Řád – hřibotvaré (Boletales)
  • Čeleď – hřibovité (Boletaceae)
  • Rod – hřib (Xerocomellus)

Hřib žlutomasý (Xerocomus chrysenteron) má mnoho lidových názvů – nejznámější je hřib babka, ale také třeba máslový hřib, podmáselník, sameťák nebo třeba praskáč. Velikostně narůstá s kloboukem od 3 do 12 centimetrů. Povrch klobouku je nejprve hladký, sametový, později rozpraská. Barvu má klobouk od světlešedé po tmavě hnědou, pod horní vrstvou je vrstva červená, a proto mají i praskliny červený vzor.

Dužina, jak název napovídá, je žlutá a měkká. Hřib babka je charakteristický tím, že poškozená místa dužiny se zbarvují do zelenomodra. Třeň je spíše užší, přibližně 3-10 centimetrů vysoký, žluté nebo červené barvy. Pokud byste si při sběru hub někdy nebyli jistí jejich určením, od toho je tu náš ATLAS HUB.

Hřib babka – hrozí při sběru nějaké nebezpečí?

Hřib žlutomasý je velmi rozšířený po celé České republice, v nížinách i na horách. Roste většinou v lesech, listnatých, jehličnatých i smíšených, ale najít ho můžete na zahradě i v parku. Hřib babka se často vyskytuje ve skupinách, takže pokud najdete to správné místo, bude úlovek bohatý. Poradíme vám, kam na houby! Přečtěte si náš článek. Hřib babka roste v lese většinou od května do listopadu. Zaměnit hřib žlutomasý lze nejčastěji za hřib sametový, plstnatý nebo osmahlý, což jsou ale vše jedlé houby.

Nebezpečnou vlastností této houby je, že ji napadá nedohub zlatovýtrusný. Ten na hřibu poznáte podle bělavého, žlutého nebo žlutohnědého povlaku. Nedohub uvolňuje jedovaté mykotoxiny a houby, které napadne, jsou pak jedovaté. Koncentrace mykotoxinu v napadené houbě není závratná, ale jejich konzumace není pro zdraví vhodná. Proto je vhodnější, když se hřib žlutomasý sbírá ještě mladý a nerozpraskaný – u takové houby je napadení nedohubem méně pravděpodobné.

Sušení a zpracování babky

Ze stejného důvodu se můžete setkat s informací, že hřib babka se nemá sušit. Sušit jej můžete, ale protože rychle zpětně natahuje vlhkost, doporučuje se sušit hřib žlutomasý při nekolísavé teplotě a pokud možno rychle – například v elektrické sušičce. V každém případě je důležité hřib žlutomasý po nasbírání zpracovat rychle, protože snadno podléhá zkáze. Přečtěte si, jak správně na sušení hub

babky1

Pokud nevíte, jak na zpracování hub, přečtěte si následující článek.

Hřib žlutomasý – recepty

Ve srovnání s jinými houbami má hřib babka méně intenzivní houbovou vůni, takže ho můžeme přidat i do jídel pro strávníky, kteří houby příliš nemilují. Chuťově je hřib žlutomasý lehce nakyslý a hotová jídla tak spíše jen doladí a nepřebije chuť ostatních přísad. Nejčastěji ho tak využijete do polévek a omáček.

Houbová bramboračka s babkami

Na polévku si nachystáme:

  • 3 hrsti čerstvých babek
  • 2-3 brambory
  • 4 lžíce oleje
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 250 ml smetany
  • 2 lžíce hladké mouky
  • majoránku
  • sůl
  • pepř 

Cibuli, česnek a houby očistíme. Brambory oloupeme. Cibuli nakrájíme najemno. Na pánvi na menším množství oleje osmahneme cibuli a poté i na kousky nakrájené houby. V hrnci z větší části oleje a hladké moukyumícháme jíšku, kterou zalijeme teplou vodou a důkladně rozmícháme. Do hrnce přidáme houby a na kousky nakrájené brambory, vše osolíme a opepříme. Polévku vaříme 20-30 minut, dokud brambory nezměknou. Poté ji dochutíme majoránkou a utřeným česnekem a zjemníme smetanou.

recept

Nestačil vám tento houbový recept? Přečtěte si také recepty na houbovou omáčku

Hřib babka – smaženice – recept

Na přípravu smaženice budeme potřebovat:

  • 1 polévkovou lžíci sádla nebo másla
  • 1 cibuli
  • 500 g babek
  • 2 stroužky česneku
  • 5 vajec
  • sůl
  • pepř

Babky očistímea nakrájíme na menší kousky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno. V pánvi rozpustíme sádlo, lehce na něm osmahneme cibuli a česnek a přidáme nakrájené babky. Po krátkém orestování babky na pánvi přikryjeme poklicí a asi 10 minut podusíme. V hrnku rozkvedláme vejce a přidáme je k změklým babkám. Smaženici ochutíme solí a pepřem a za stálého míchání dosmažíme tak, aby vejce zůstala vláčná. Hotovou smaženici podáváme s pečivem a nakrájenou čerstvou zeleninou. 

VELKÝ HOUBOVÝ SERIÁL

Přečtěte si i ostatní díly našeho velkého houbového seriálu. 

  1. díl: HŘIB KOVÁŘ - Neoblíbenější česká houba
  2. díl: SMRŽ - Netradiční pochoutka
  3. díl: BEDLA VYSOKÁ - Oblíbená česká klasika
  4. díl: VÁCLAVKY - Nejlepší houbový guláš
  5. díl: KLOUZEK: Slizká, ale chutná houba
  6. díl: RYZEC - Houba s vytékajícím mlékem
  7. díl: PÝCHAVKA - Houba, kterou si nespletete
  8. díl: ŽAMPIONY: Nejprodávanější houba  
  9. díl: ČIRŮVKA: Velmi chutná květnová houba
  10. díl: MODRÁK: Modrající hřiby, které chutnají
  11. díl: KOLODĚJ: Fascinující modrák
  12. díl: HŘIB SATAN: Nebezpečně jedovatá houba
  13. díl: LIŠKY: Houby oblíbené v italské kuchyni 
  14. díl: MUCHOMŮRKA RŮŽOVKA: Výtečná jedlá houba
  15. díl: KŘEMENÁČ: Nejvyhledávanější houba
  16. díl: HŘIB SMRKOVÝ: Nejoblíbenější houba
  17. díl: KOZÁK: Houba vyskytující se pod břízami
  18. díl: HLÍVA ÚSTŘIČNÁ - Léčivá houba na imunitu
  19. díl: JIDÁŠOVO UCHO - Exotická křupavá houba
  20. díl: HŘIB DUBOVÝ - Skvost houbařského košíku
  21. díl: HŘIB ŽLUTOMASÝ - Lidově hřib babka


Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 14. 12. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 15. 12. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 16. 12. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
STŘEDA 17. 12. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
ČTVRTEK 18. 12. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PÁTEK 19. 12. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
SOBOTA 20. 12. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, dnes je novoluní. Přejte si přání, při novoluní se plní. Je vhodný den na vnitřní očistu těla. Dopřejte si masáž…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
HANAGRAIN J.T.J. s.r.o.: partner pro obchod se zemědělskými komoditami
Společnost HANAGRAIN J.T.J. s.r.o. se již od roku 1991…

Věříte v paranormální jevy? Psychologická fakta možná vaše přesvědčení vyvrátí

Hra mozku - to se dá pochopit.
Ale co s důkazy, které zachytily např. bezpečnostní kamery?
Je jasné, že hod...

Vyrobte si lahodný domácí řecký jogurt - snadno a rychle!

Nevite, co v ochucenych jogurtech je a jak se vyrábí. Cukr zabíjí bakterie a zahuštění dělají zelatinou. Zraji...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Stejně jako mnoho jiných lidí, i já vřele děkuji Dr. Dr. Ogugu za jeho pomoc a řešení mých problémů. Byla jsem...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Získejte zde svou legitimní půjčku

100% spolehlivý úvěr v ČR Rychlá půjčka - přímý investor 30 000 Kč až 60 000 000 K...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

EXPRESNÍ ONLINE PŮJČKY: VOJTECHKRAL2@GMAIL.COM Půjčky a financování bez protokolu. Do...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

EXPRESNÍ ONLINE PŮJČKY: VOJTECHKRAL2@GMAIL.COM Půjčky a financování bez protokolu. Do...
Zobrazit všechna témata

Tiché signály, že se blíží rozchod: Poznáte, když váš vztah pomalu končí?

Rozchod málokdy přichází jako blesk z čistého nebe. Většinou se do vztahu tiše vplíží drobné změny. Komunikace uvadá, doteky jsou spíše už jen letmé, místo zájmu přichází lhostejnost… Jenže právě tyto nenápadné...

Vánoční hvězda bez opadávání? Stačí vědět, co sledovat už při nákupu květiny

Vánoční hvězda je symbolem sváteční atmosféry. Jenže se často stává, že pár dní po nákupu začne opadávat, svěsí listy a místo radosti zůstane zklamání. Přitom stačí jen vědět, na co si dát pozor už při výběru v...

Přijímačky na střední školu se blíží. Kam poslat deváťáka, který nemá jasno? 

Přijímačky na střední školu se blíží a spousta deváťáků ještě přesně neví, kam zamířit. Vybrat správnou střední školu není jen o názvu či pověsti, ale hlavně o tom, co sedí právě vašemu potomkovi. Čili jeho záj...

Kuřecí maso z české farmy až do vaší kuchyně

Kuřecí maso je skvělým zdrojem bílkovin. Má nízký obsah tuku a kalorií a je dobře stravitelné. V kuchyni má velmi univerzální využití. Kupovat byste však měli jen kvalitní kuřecí maso, například to z českých fa...

Advent bez spěchu: Umění pomalého čekání v době instantní radosti

Advent byl kdysi časem ticha, rozjímání a dobrovolného zklidnění. Dnes se z něj stává spíš čtyřtýdenní sprint mezi e-shopy, večírky a šustěním balicích papírů. Jenže právě advent, období pomalého čekání, nám mů...

Škola, v níž se tradiční vzdělávání spojuje s tím moderním

Hledáte střední školu v Třeboni, která vašeho potomka spolehlivě připraví nejen na maturitu, ale i na praktický život? Podívejme se společně na místo, kde se studenti učí poctivému řemeslu i dovednostem, které ...

Advent je za dveřmi. DIY nápady, které vás zahřejí u srdce

Přesně za týden je tu advent. A s ním přichází čas zpomalení, teplého světla svíček a taky tvoření. Namísto nákupů v řetězcích se stále více lidí vrací k vlastnoruční výrobě dekorací. Nejen kvůli originalitě, a...

Odcizení ve vztahu se sourozencem může přijít kdykoliv. Lze ho napravit?

Odcizení ve vztahu se sourozencem je mnohem běžnější, než si většina lidí připouští. Může vzniknout v dětství, dospívání i hluboko v dospělosti, často nenápadně, pomalu a tiše. Někdy za ním stojí nevyřešené kon...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Doplňky stravy: Taxifolin pro zdravé srdce i silnou imunitu

Taxifolin, známý také jako dihydrokvercetin, patří mezi flavonoidy – látky s výrazným antioxidačním účinkem. V posledních letech se stále častěji objevuje v doplňcích stravy zaměřených na podporu imunity, zdrav...

Babské rady na zánět močového měchýře: Co opravdu pomáhá a čemu se vyhnout

Zánět močového měchýře je častým zdravotním problémem, který může způsobovat bolest, nepříjemné pálení při močení či časté nutkání na toaletu. Kromě klasické léčby antibiotiky existuje řada babských rad, které ...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život mi ukázal zase tu lepší tvář. A stojí za to!

Dlouho jsem se neozvala, nenapsala. Žiju. To mezidobí bylo dost náročný, nepopírám. Prostě jsem neměla čas sem psát, protože jsem řešila dost náročný životní okamžiky. Tak vám teď o nich krátce povyprávim.