Čirůvka - málo známá, ale velmi chutná houba, se kterou v kuchyni vykouzlíte vždy něco dobrého

Čirůvka - málo známá, ale velmi chutná houba, se kterou v kuchyni vykouzlíte vždy něco dobrého

Čirůvka je houba, která není mezi lidmi příliš známá jako třeba její kamarádky bedly, václavky nebo praváci. Věřte ale, že se jedná o velmi chutnou houbu, kvůli které stojí za to jít na pár hodin do lesa a hledat. Existuje dokonce několik druhů, jako je třeba čirůvka májovka, čirůvka zemní nebo zelánka. Rádi vám poradíme, jak čirůvky od sebe navzájem rozeznat, kde je hledat a také co dobrého z nich v kuchyni pro rodinu a přátele připravit.

Čtěte také:

Smrž nevypadá lákavě, jeho chuť ale dostane každého! Poradíme také, jak na pěstování smržů doma

Čirůvka a její taxonomie

Čirůvek je mnoho druhů, mezi nejznámější patří čirůvka májovka, čirůvka zemní, čirůvka zelánka a čirůvka dvoubarevná. Ne všechny druhy se v lese vyskytují ve stejném období a na stejných místech. Jendo však mají společné. Všechny jsou jedlé a lze z nich připravit výtečné pokrmy. Hodí se však i jako léčivý pomocník. Velkou zajímavostí je, že čirůvka májovka dokáže snížit koncentraci cukru v krvi a vědci tvrdí, že 250 g této houby má srovnatelné účinky s inzulínem.

Říše: houby (Fungi)
Oddělení: stopkovýtrusné (basidiomycota)
Třída: vyšší stopkovýtrusné (Homobasidomycetes)
Podtřída: houby rouškaté (Hymenomycetidea)
Řád: lupenotvaré (Agariceles)
Čeleď: čirůvkovité (Tricholomataceae)
Rod: čirůvka (Calocybe)

 

Jak poznat různé čirůvky a kde je najít?

Jelikož je několik druhů čirůvek, není vždy snadné je rychle a bezpečně poznat. Pokud si však před vycházkou v lese nastudujete,  jak mají houby vypadat, určitě si ji s žádnou jinou houbou nespletete. Kam na houby? Poradíme v našem článku.

Čirůvka májovka

Jak již název napovídá, houba roste od května. Může mít až 15 cm široké kloboučky žlutavé barvy, třeň je silná a bílá. Hledat ji ale nemusíte jen v lese. Narazit na ni můžete i na vlastní zahradě nebo v parku. Roste pod ovocnými stromy, nejvíce pod třešní nebo švestkou. Zajímavostí je, že národ Basků na Pyrenejském ostrově ji uctívá jako národní houbu.

Čirůvka zemní

Klobouček je velký asi 3-7 cm, v mládí je zvonkovitě sklenutý, později rozložený s hrbolkem nahoře. Barva je šedá nebo šedavě hnědá. Třeň má bělošedou bravu a na rozdíl od májovky je štíhlá a dlouhá. Roste především od září do listopadu, a to především v jehličnatých lesech, vzácně i v listnatých, hlavně na vápenci.

Čirůvka zelánka

Klobouček zelánky je široký 4-12 cm a je různě zprohýbaný, pevný a často znečištěný. Tento druh poznáte ihned podle zelenavě žluté nebo olivové barvy. Roste však velmi vzácně, spíše od srpna do listopadu v jehličnatých, hlavně borových, lesech.

Čirůvka dvoubarvá

Klobouček o velikosti 5-15 cm má do šeda zbarvený, na okrajích je však zbarven do běla. Třeň je tlustá asi 3 cm, válcovitá a krátká, mívá často fialová vlákna. Sbírat ji můžete od září do listopadu v hájích, sadech, na loukách i zahradách. Výjimečně se může objevit i na jaře.

Čirůvky a léčebné účinky: pomáhá při cukrovce

Léčivé účinky čirůvek znali již naši předkové, kteří je používali na podporu trávení, při zástavě krvácení nebo pro potlačení infekce. Čirůvka májovka a čirůvka fialová dokáže totiž pomáhat při cukrovce, jelikož snižuje hladinu cukru v krvi. Pokud trpíte cukrovkou, zkuste si dvakrát denně naordinovat lžičku její tinktury. Chcete vědět více o účincích nejen čirůvky? Podívejte se do ATLASU HUB.  

Houba zabírá však také proti bolestem hlavy nebo nohou. Působí i na nespavost. Čirůvka topolová dokonce pomáhá proti srážení krve a potlačuje alergické reakce jako sennou rýmu nebo otoky očí.

Jak čirůvku upravit?

Houby obecně jsou vítaným doplňkem naší stravy a měli bychom je v kuchyni pravidelně připravovat. Obsahují velké množství bílkovin, aminokyselin, nerostných solí a několik druhů vitaminů.

Čirůvky se skvěle hodí na přípravu bílé omáčky, výtečné jsou čirůvky i při přípravě masa nebo na snídani k míchaným vajíčkům. Abyste se stali opravdovými experty v kuchyni, přinášíme několik receptů na úpravu čirůvek, se kterými okouzlíte i toho nejmlsnějšího strávníka.

Čirůvka - recepty 5x jinak

Čirůvku můžete připravovat na desítky různých způsobů a stále budete překvapeni, jak skvěle houba chutná a k čemu všemu se hodí. Ukážeme vám 5 oblíbených a chutných receptů, kterými je bílá omáčka, polévka z čirůvek, sekaná z čirůvek nebo lahodná paštika.

Čirůvka na opečené bagetce

Ingredience

  • 1 cibule
  • 6 plodnic čirůvky
  • Kmín
  • Česnek
  • Sůl a pepř
  • Mletá sladká paprika
  • Kmín

Čirůvka na slanině - postup

Slaninu i cibuli nakrájíme na malé kostičky a osmahneme na pánvičce. K tomu přidáme očištěné a na plátky nakrájené čirůvky. Vše zaprášíme sladkou paprikou, trochu osolíme, opepříme a dáme kmín. Pořádně promícháme a přidáme utřený česnek. Takto vaříme do té doby, než se veškerá voda z čirůvek neodpaří. Podáváme na opečené bagetce potřené česnekem. 

Čirůvka_recepty (2)

Čirůvková bílá omáčka

Ingredience

  • Plodnice čirůvky májovky
  • Citronová šťáva
  • Smetana
  • Hladká mouka
  • Sůl
  • Pepř
  • Máslo
  • ocet

Čirůvková bílá omáčka - postup

Nejdříve si očistíme plodnice májovky a nakrájíme na tenké plátky. Na pánvi rozpustíme máslo a přidáme houby. Mírně osmahneme, zalijeme vodou a necháme 10 minut podusit. Do misky dáme smetanu a rovnou zahustíme trochou mouky. Poté vlijeme k dušeným houbám, zalijeme trochou vody a vaříme asi ještě 20 minut. Omáčku osolíme, opepříme a pro lepší chuť můžeme přidat trochu octa a citronu. Omáčku podáváme s knedlíky a masem.

Sekaná z čirůvek

Ingredience

  • 1 kg čirůvek
  • 150 g slaniny
  • Mléko
  • 2 housky
  • 1 vejce
  • Strouhanka
  • Sůl
  • Sádlo/máslo

Sekaná z čirůvek - postup

Nejprve je potřeba houby udusit v mírně osolené vodě. Čirůvky pak společně s nakrájenou slaninou umeleme v masovém strojku. Housky si nakrájíme na kostky a namočíme v mléce. Přidáme je k pomletým houbám a slanině společně s vajíčkem a osolíme. Vše dobře promícháme a dle potřeby zahustíme trochou strouhanky. Z této směsi si vytvoříme šišku, kterou na závěr potřeme bílkem. Dáme na pekáč, který jsme si vymazali sádlem nebo máslem a pečeme asi 45 minut na 180-200°C. Jako přílohu můžeme podávat brambory nebo zeleninu.

Polévka z čirůvek

Ingredience

  • 300 g čirůvek
  • 1 mrkev
  • 1 celer
  • Slanina
  • 1 cibule
  • Mletá sladká paprika
  • Majoránka
  • 2 stroužky česneku
  • Pepř a sůl
  • Vývar

Polévka z čirůvek - postup

Na pánvičce na másle osmahneme najemno nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájenou slaninu. K tomu přidáme nastrouhanou mrkev a celer i očištěné na plátky nakrájené čirůvky a restujeme. Po chvíli přidáme vývar a dochutíme červenou paprikou. Vše vaříme ještě cca 15-20 minut. Pak přidáme rozdrcený česnek, majoránku, sůl a pepř a zahustíme hladkou moukou. Povaříme dalších 5 minut a můžeme servírovat.

Čirůvka_recepty (1)

Paštika z čirůvek

Ingredience

  • 400 g čirůvek
  • 1 šalotka
  • 4 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička
  • 3 vejce
  • Olivový olej
  • Sůl a pepř
  • Máslo

Paštika z čirůvek - postup

Očištěné houby nakrájíme na malé kousky. Nadrobno nakrájenou šalotku zpěníme na oleji, přidáme česnek, chilli papričku a houby. Vše osolíme, opepříme a dusíme asi 20 minut. Mezitím si v misce vymícháme 3 žloutky a 50 g másla do pěny a přidáme směs hub. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a také přidáme do směsi. Pokud chcete, můžete vše ještě rozmixovat. Houbovou směs dejte do formiček, které jste si vymazali máslem a pečte asi 45 minut při 180°C. Poté necháme vychladnout a při servírování zalijeme přepuštěným máslem a dozdobíme koriandrem nebo jinou oblíbenou bylinkou.

VELKÝ HOUBOVÝ SERIÁL

Přečtěte si i ostatní díly našeho velkého houbového seriálu. 

  1. díl: HŘIB KOVÁŘ - Neoblíbenější česká houba
  2. díl: SMRŽ - Netradiční pochoutka
  3. díl: BEDLA VYSOKÁ - Oblíbená česká klasika
  4. díl: VÁCLAVKY - Nejlepší houbový guláš
  5. díl: KLOUZEK: Slizká, ale chutná houba
  6. díl: RYZEC - Houba s vytékajícím mlékem
  7. díl: PÝCHAVKA - Houba, kterou si nespletete
  8. díl: ŽAMPIONY: Nejprodávanější houba  
  9. díl: ČIRŮVKA: Velmi chutná květnová houba
  10. díl: MODRÁK: Modrající hřiby, které chutnají
  11. díl: KOLODĚJ: Fascinující modrák
  12. díl: HŘIB SATAN: Nebezpečně jedovatá houba
  13. díl: LIŠKY: Houby oblíbené v italské kuchyni 
  14. díl: MUCHOMŮRKA RŮŽOVKA: Výtečná jedlá houba
  15. díl: KŘEMENÁČ: Nejvyhledávanější houba
  16. díl: HŘIB SMRKOVÝ: Nejoblíbenější houba
  17. díl: KOZÁK: Houba vyskytující se pod břízami
  18. díl: HLÍVA ÚSTŘIČNÁ - Léčivá houba na imunitu
  19. díl: JIDÁŠOVO UCHO - Exotická křupavá houba
  20. díl: HŘIB DUBOVÝ - Skvost houbařského košíku
  21. díl: HŘIB ŽLUTOMASÝ - Lidově hřib babka


Diskuse k článku

  • jarda

    06:15 5. 5. 2023 0
    Č.zemni a zelanka jsou dnes již označeny jako jedovaté, u řady lidí važné problémy, horší po opakované konzumaci.
  • Redakce SZ

    07:23 25. 10. 2019 0
    Děkujeme, Redakce SZ
  • houbař

    12:30 24. 10. 2019 -1
    PS: V perexu si opravte "její kamarádky bedle" na "bedly".
  • houbař

    12:25 24. 10. 2019 +3
    Zde ke konzumaci doporučované druhy čirůvek - čirůvka zelánka (Tricholoma equestre) a čirůvka zemní (Tricholoma terreum) - jsou jedovaté.
    • Jiří

      08:45 12. 11. 2023 +1
      No jedovaté je silné slovo, řekněme nejedlé.... Někteří lidé se slabším žaludkem mohou zvracet i po pokrmu z koupených žampionů nebo klasických jedlých hub... sbírám jen fialové, dvoubarvé... Výborná polévka... i zdravotně-proti cukru...

Lunární kalendář

SOBOTA 21. 06. 2025
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
NEDĚLE 22. 06. 2025
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 06. 2025
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 06. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 06. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích, dnes je novoluní. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch vám…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 06. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 06. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
HANAGRAIN J.T.J. s.r.o.: partner pro obchod se zemědělskými komoditami
Společnost HANAGRAIN J.T.J. s.r.o. se již od roku 1991…

Závislost na cukru: Sladké pokušení, které nám ubližuje

Závislost na cukru je stejně špatná, jako každá jiná závislost na čemkoliv. Jinak - ta hysterie kolem škodlivo...

Význam run v runové magii

"25. Runa YR/Wyrd (prázdná runa)" je novodobý koncept. To co tato "runa" reprezentuje, je již obsaženo v runě ...

Máte nadpřirozené schopnosti?

Každý má "nadpřirozené" schopnosti (telepatie, jasnozřivost, AP atd). Akorát jsou v latentním stavu. V podstat...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

OKAMŽITÉ NEBANKOVNÍ PŮJČKY, Dobrý den, jmenuji se JIŘÍ JAROŠ a jsem poctivý soukro...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

OKAMŽITÉ NEBANKOVNÍ PŮJČKY, Dobrý den, jmenuji se JIŘÍ JAROŠ a jsem poctivý soukro...

rychlá legitimní půjčka od soukromé osoby

Dobrý den, byli jste na mnoha místech podvedeni a tentokrát hledáte čestného člověka, k...
Zobrazit všechna témata

MHA studium je cesta k modernímu řízení zdravotní péče

V oblasti profesního vzdělávání zdravotníků se stále silněji prosazuje trend, který propojuje medicínu s řízením, tím je MHA studium. Tento specializovaný formát vzdělávání reaguje na rostoucí potřebu profesion...

Single dovolená jako cesta za svobodou, sebepoznáním a možná i láskou

Cestování bez partnera neboli single dovolená zažívá v posledních letech obrovský boom. Stále více lidí po celém světě objevuje kouzlo nezávislého cestování, ať už kvůli touze po svobodě, osobnímu růstu nebo po...

Objevte tajemná zákoutí Ústeckého kraje

Ústecký kraj patří v rámci turismu dosud k poněkud přehlíženým lokalitám. Avšak zcela neprávem, nabízí totiž celou řadu zajímavých míst. Kam se vydat?

Nekupujte vlhčené ubrousky pro děti. Vyrobte si je sami doma

Vlhčené ubrousky jsou běžnou součástí výbavy každé maminky. Ale víte, co všechno obsahují? Mnohé komerční ubrousky v sobě skrývají chemické látky, které mohou dráždit citlivou dětskou pokožku a vyvolat alergick...

Wellbeing není trend, ale potřeba. Naučte se žít lépe

O pojmu wellbeing jste už možná někde slyšeli. Neskrývá se za ním nic sofistikovaného – jde prakticky o stav, kdy člověk nebo společnost prožívá pozitivní emoce, spokojenost, smysluplnost a dobré fungování v rů...

Osvěžující káva: 5 nápadů, jak si užít letní chladivé kávové dobroty

Káva a léto? Skvělá kombinace! Není nic lepšího než si dopřát chladivou kávovou vzpruhu, když teploměr šplhá vzhůru. Ať už jste fanoušci ledové kávy, zmrzliny s kapkou espressa nebo se nebojíte trochu experimen...

Základní škola se podílí na formování osobnosti dětí: Jak vybrat tu nejlepší?

Vzdělání patří k tomu nejdůležitějšímu, co můžeme svým potomkům předat. Jak vybrat tu nejlepší školu? Jaké hodnoty dnes rodiče od konkrétní vzdělávací instituce očekávají?

Tantrická masáž pomáhá léčit, uvolňovat i objevovat nové dimenze prožitku

Tantrická masáž je v posledních letech fenoménem. Její pověst je však často zahalena tajemstvím, opředená mýty a zatížena předsudky. Zatímco pro některé představuje cestu k hlubokému sebepoznání a vnitřnímu léč...

Dárky ke Dni matek: Originální handmade nápady i krásné jarní ozdoby

Den matek je ideální čas potěšit maminku něčím od originálním, přímo od srdce. Místo běžného dárku zkuste něco vlastnoručně vyrobeného, homemade – třeba květinový věnec, malovaný hrneček nebo voňavé mýdlo. Ručn...

Dopaminový detox: Trend, který slibuje restart mysli. Opravdu to funguje?

Digitální detox, půsty od cukru nebo kávové očisty – wellness svět si zkrátka zakládá na očistách. Nejnovějším trendem je však tzv. dopaminový detox. Ten láká na zlepšení koncentrace, návrat motivace i větší em...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Nejčastější paraziti u psů: Jak je rozpoznat, léčit a účinně jim předcházet

Paraziti u psů nejsou žádnou výjimkou. Tito domácí mazlíčci jsou totiž během venčení denně vystaveni půdě, trávě nebo vodě, kde může číhat nebezpečí. Zjistěte, s jakými nejčastějšími „vetřelci“ se můžete setkat...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.