Křemenáč patří mezi nejvyhledávanější houby –  je výborný hlavně sušený

Křemenáč patří mezi nejvyhledávanější houby – je výborný hlavně sušený

Křemenáč patří k nejvyhledávanějším houbám v českých lesích. Tato houba z čeledi hřibovitých má dlouhou nohu a její klobouk je zbarvený v různých odstínech oranžové a červené. Existuje několik druhů křemenáče, můžeme najít křemenáče osikového, březového, bělostného a smrkového. Křemenáč je výborný dušený nebo zapečený s brambory jako rychlá a chutná večeře.

Čtěte také:

Kde rostou houby aneb kam na houby?

Kam na houby? Křemenáč najdete v jehličnatých lesích i na písečných půdách

Křemenáč roste od června do října. Najdeme je v jehličnatých a smíšených lesích a také ve stromořadí u cest, nebo dokonce na písečných půdách. Křemenáče kromě dlouhé nohy a barevného klobouku poznáte také podle bíle třeni, která je pokrytá drobnými černými a šedivými šupinkami. Téměř všechny druhy křemenáčů jsou jedlé. Pokud si ale nejste při sběru jisti, křemenáče lze pořídit ve i specializovaných obchodech nebo přímo u pěstitele.  Poradíme vám, kam na houby! Přečtěte si náš článek. 

Křemenáč - druhy

Křemenáč smrkový

Křemenáč smrkový dostal své přízvisko podle toho, že roste pod smrky. Tento druh roste od června do listopadu obvykle v kyselých půdách. Nejčastěji ho můžeme nalézt v podhorských a horských oblastech.

Křemenáč osikový

Křemenáč osikový je rozšířený druh, tento druh křemenáče roste od června do října pod osikami. Vyskytuje se na okrajích lesů a podél lesních cest. Tento křemenáč je v mládí výtečný, starší plodnice měknou a nejsou tak kvalitní.

Křemenáč březový

Pro houbaře je tento křemenáč nejoblíbenější, a to kvůli své tvrdé dužině, která je odolná vůči parazitům. Křemenáč březový tak bývá červivý jen výjimečně. Roste nejčastěji v červenci až září, a to pod břízami na písčitých půdách. Křemenáč březový se dobře suší a je vhodný do většiny houbových jídel.

Křemenáč bělostný

Křemenáč bělostný je na Červeném seznamu kriticky ohrožených hub, proto by se neměl vůbec sbírat. Roste v březových porostech s osikami, a pokud ho najdete, měli byste to nahlásit. Pokud byste si při sběru hub někdy nebyli jistí jejich určením, od toho je tu náš ATLAS HUB.

křemenáč recepty3

Křemenáč se nejčastěji používá na guláš a smaženice

Křemenáč je silně aromatická houba, proto se v kuchyni nejčastěji využívá na smaženice, do guláše a houbových omáček. Můžete ho také naložit do octa nebo sladkokyselého nálevu. Křemenáč můžete také usušit, velmi dobře se totiž suší. Rozkrájejte ho a kousky vyložte na pečícím plechu a nechte pár dní sušit. Takto usušený ho pak můžete dát do polévky nebo smetanových omáček. Pokud si ho chcete nechat čerstvý, v chladu vám vydrží jen pár dní. Pokud nevíte, jak na zpracování hub, přečtěte si následující článek.

Křemenáč - recepty

Zapečené brambory s křemenáčem

Ingredience

  • 4 velké brambory
  • 1 lžička másla
  • sůl
  • pepř
  • 4 plátky sýru
  • 6 křemenáčů
  • 2-3 lžíce nasekané petrželky
  • stroužek česneku
  • 5 rajčat
  • 2-4 lžíce olivového oleje

Zapečené brambory s křemenáčem - postup

Nejprve oloupeme brambory, omyjeme a nakrájíme na plátky. Zapékací formu vymažeme máslem, vyplníme bramborami, osolíme a opepříme. Na brambory položíme plátky sýra. Houby očistíme a klobouky hub vyskládáme na sýr. Nohy hub nasekáme nadrobno a dáme je mezi klobouky. Posypeme nasekanou petrželkou. Česnek oloupeme a prolisujeme k houbám. Rajčata nakrájíme na plátky a vložíme do zapékací formy. Osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem. Formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme 15 minut při teplotě 200 stupňů. Snížíme na 180 stupňů a pečeme dalších 45 minut.

křemenáč recepty1

Dušený křemenáč

Ingredience

  • 600 g křemenáčů
  • máslo
  • 1 cibule
  • sůl a pepř
  • drcený kmín, petrželka, oregano

Dušený křemenáč - postup

Křemenáč nakrájíme a přidáme k osmahlé cibulce, smažíme na másle, dokud houby nepustí vodu. Osolíme, okořeníme a dusíme 15 minut. Udušené houby smícháme s nasekanou petrželkou a podáváme na topinkách.

VELKÝ HOUBOVÝ SERIÁL

Přečtěte si i ostatní díly našeho velkého houbového seriálu. 

  1. díl: HŘIB KOVÁŘ - Neoblíbenější česká houba
  2. díl: SMRŽ - Netradiční pochoutka
  3. díl: BEDLA VYSOKÁ - Oblíbená česká klasika
  4. díl: VÁCLAVKY - Nejlepší houbový guláš
  5. díl: KLOUZEK: Slizká, ale chutná houba
  6. díl: RYZEC - Houba s vytékajícím mlékem
  7. díl: PÝCHAVKA - Houba, kterou si nespletete
  8. díl: ŽAMPIONY: Nejprodávanější houba  
  9. díl: ČIRŮVKA: Velmi chutná květnová houba
  10. díl: MODRÁK: Modrající hřiby, které chutnají
  11. díl: KOLODĚJ: Fascinující modrák
  12. díl: HŘIB SATAN: Nebezpečně jedovatá houba
  13. díl: LIŠKY: Houby oblíbené v italské kuchyni 
  14. díl: MUCHOMŮRKA RŮŽOVKA: Výtečná jedlá houba
  15. díl: KŘEMENÁČ: Nejvyhledávanější houba
  16. díl: HŘIB SMRKOVÝ: Nejoblíbenější houba
  17. díl: KOZÁK: Houba vyskytující se pod břízami
  18. díl: HLÍVA ÚSTŘIČNÁ - Léčivá houba na imunitu
  19. díl: JIDÁŠOVO UCHO - Exotická křupavá houba
  20. díl: HŘIB DUBOVÝ - Skvost houbařského košíku
  21. díl: HŘIB ŽLUTOMASÝ - Lidově hřib babka


Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
ČTVRTEK 08. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PÁTEK 09. 05. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
SOBOTA 10. 05. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
NEDĚLE 11. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v přibývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 12. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, dnes je úplněk. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Rituál na přivolání zdraví

Dobrý den paní Margito,
mohu tento rituál použít i v případě, že dotyčná nemocná není přítomna? Leží totiž v ...

Zelený čaj

S tím mohu jedině souhlasit. Zelený čaj je opravdu skvělá věc. Mám ho osobně raději než kávu i když obojí má s...

Únava, vyčerpání a málo energie? Zařaďte do jídelníčku potraviny, které vás pořádně nakopnou!

Potraviny dělají hodně, nicméně hodně lidí v dnešní době úplně zapomnělo odpočívat. Technologie náš svět roztá...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Rychlé finanční služby Půjčíme vám na rozjezd, růst vašeho podnikání, překlenutí...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Připraveno pro každého.  Podnikáte a potřebujete financování, nebo jste jednotlivec,...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

seriózní a rychlá nabídka půjčky Okamžité úvěrové půjčky a financování. Nabíz�...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Co vidět v Řecku?

Řecko je země, která po staletí okouzluje cestovatele svou mimořádnou kombinací historie, kultury a přírodní krásy. Pro Čechy, kteří hledají jak odpočinek na zlatavých plážích, tak hluboké kulturní zážitky, je ...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Základní škola se podílí na formování osobnosti dětí: Jak vybrat tu nejlepší?

Vzdělání patří k tomu nejdůležitějšímu, co můžeme svým potomkům předat. Jak vybrat tu nejlepší školu? Jaké hodnoty dnes rodiče od konkrétní vzdělávací instituce očekávají?

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.